7. února 2014

Sendvič s lilkem vs. brokolice s bylinkami



První dávka receptů z Fatafeat je tu! Na rozjezd si dáme menší souboj. Vybrala jsem něco lehkého a jednoduchého, řekla bych, že spíše dámsky laděného (pánové prominou)


Sendvič s restovaným lilkem a červenou cibulí, potočnicí a dresinkem

vs.

Brokolice v zázvoru a bylinkové omáčce




Případ první - lilek

Připravte si k ruce:

menší lilek

červenou cibuli

svazek potočnice

hrst hladkolisté petržele

sůl a olivový olej

pitu


na dresink:

zakysanou smetanu

ždibec římského kmínu

sůl a drcený pepř


Lilek a cibuli nakrájíme na kolečka, lilek posolíme a necháme alespoň 30 minut vypotit. Poté osušíme papírovým ubrouskem a na olivovém oleji osmažíme z obou stran do zlatova. Stejně tak osmažíme cibuli.

Zakysanou smetanu smícháme s římským kmínem a dochutíme solí a pepřem.

Pitu naplníme lilkem, cibulí, lístky potočnice a petržele, a přelijeme dresinkem.






Případ druhý - brokolice

Mějte po ruce:

menší brokolici

kousek zázvoru

sůl


na omáčku:

5 lžic sezamové pasty tahíni

1 stroužek česneku

hrst hladkolisté petržele

hrst čerstvého koriandru

krapet vinného octa

pár kapek citronové šťávy

sůl


Do hrnce dáme vodu, kterou osolíme, přidáme asi 6 větších plátků zázvoru a přivedeme k varu. Vhodíme na růžičky rozebranou brokolici a pár minutek povaříme, na skus.

Všechny přísady na omáčku vložíme do mixéru, přidáme trochu vody a rozmixujeme na hladkou pastu. Podle potřeby dále naředíme vodou.

Brokolici přelijeme omáčkou a podáváme.






Co si vyberete a čemu dáte košem vy? Bude to lilek nebo brokolice? Já jsem sáhla nejdříve po sendviči a doladila to brokolicí. Oboje chutnalo skvěle!

Více informací o potočnici zde



Žádné komentáře:

Okomentovat