6. prosince 2013

Medové cukroví




Pokud se zjištěním, že jste letos nestihli upéct perníčky včas, propadáte panice, nezoufejte! Mám pro vás recept na medové cukroví, které je možné konzumovat hned, bez rizika vylámání zubů nebo zlomení čelisti. Žádné čekání a uležení!

U nás by ani nemělo čas se rozležet, někdy ani nestihnu přidat polevu, děti jsou rychlejší, seběhnou se a ochutnávají. A že se jich občas sejde dost, jen ze strany manžela mám přes deset švagrů, dvě švagrové a téměř všichni mají dvě a více dětí.

Ovšem právě děti jsou nejlepšími kritiky, zcela naplno a bez zábran řeknou, jestli jim jídlo chutná nebo ne - medové cukroví chutnalo všem, ilHamduliLlah (díky Bohu).


Těsto:

450 g hladké mouky

160 g moučkového cukru

60 g ztuženého tuku

120 g tekutého medu

1 lžička jedlé sody

2 vejce

1 lžička skořice

1 lžička mletého anýzu

trocha tlučeného hřebíčku





Bílková poleva:

130 g moučkového cukru

1 bílek

2 lžičky citronové šťávy




Sypké suroviny přesijeme, promícháme s kořením, přidáme změklý tuk, med a vejce. Vypracujeme těsto, které necháme v chladu zhruba hodinku odpočinout.

Na lehce pomoučeném vále těsto rozválíme a formičkami vykrajujeme libovolné tvary (s těstem se velmi dobře pracuje). Pokud můžu radit, neválejte těsto příliš na tenko, nechte mu trochu síly.

Pečeme při 160 stupních (na horkovzduch). Až kraje lehce zezlátnou, máme upečeno. Nepečte ale příliš dlouho, aby se cukroví příliš nevysušilo.


Hotové cukroví můžeme ozdobit bílkovou polevou, kterou vyšleháme z cukru, bílku a citronové šťávy.  Případně dozdobíme například piniovými oříšky.



Žádné komentáře:

Okomentovat