1. prosince 2013

Karkade



Karkade je čaj z velkých květů súdánského ibišku, v arabském světě velmi populární. Květy se suší celé, odstraní se pouze vnitřek květu (tyčinky srostlé v trubičku). Výhodou čaje je jeho konzumace kdykoliv během roku - jako horký nápoj zahřeje v chladnějších měsících a v horkých dnech příjemně osvěží jeho chlazená verze. 

Karkade má výrazné aroma, silně rubínovou barvu a kyselejší chuť. Obsahuje velké množství vitamínu C, má dezinfekční a protizánětlivé účinky, snižuje pocení a teplotu, zamezuje usazování tuků v cévách, pomáhá při redukčních dietách, zlepšuje náladu, stimuluje paměť a odstraňuje únavu. Pro zimní čas jako stvořené!




Potřebujeme:

1 vrchovatou lžíci karkade

500 ml vroucí vody

cukr

med


Karkade zalijeme vroucí vodou a přikryté necháme zhruba 10 minut louhovat. Dochutíme cukrem a medem. 

Zajímavost: Pokud hotové karkade nalijete do studené vody, tak zmodrá. 


Žádné komentáře:

Okomentovat