13. srpna 2013

Kuřecí burger



V dnešním receptu jsem trochu zaexperimentovala a propůjčila burgeru trochu arabských vůní a chutí, vzniklo takové menší spojení arabské a americké kuchyně - salám!! Ve stejném duchu jsem ladila i omáčky, aby harmonicky doplňovaly chuť masa. 

Maso jsem pro tentokrát volila kuřecí, přesněji vykoštěná kuřecí stehna, která mají maso šťavnaté a obsahují i nějaký ten tuk, což je pro burger důležité, nebude suchý. Stehna vždy kupuji celá (nebo hned celé kuře) a doma si je sama vykostím, z kostí je skvělý vývar.




Stejně tak si i maso sama melu, čerstvě mleté je na burger to pravé ořechové a navíc vím, co jím. Takže si připravte:

1 kg čerstvě mletého kuřecího masa

1 menší cibule

2 stroužky česneku

1 lžíci harissa pasty

3 lzíci strouhanky

1 lžičku uzené papriky

1 lžičku mletého nového koření

1 lžičku římského kmínu

hrst hladkolisté petržele

hrst čerstvého koriandru

sůl a drcený pepř

máslo




Omáčky jsem volila dvě, jednu ostrou, druhou krémovou.


Na ostrou omáčku budeme potřebovat:

3 lžíce harissa pasty

3 lžíce rajského protlaku

2 lžíce olivového oleje

půl menší cibule

hrst čerstvého koriandru

drcený pepř a sůl


Na sezamovou omáčku je třeba:

6 lžic sezamové pasty tahíni

1 menší citron

hrst hladkolisté petržele

sůl


Dále budeme potřebovat pečivo (nejlépe žemle), plátky rajčat, kolečka červené cibule, proužky římského salátu, nakládané okurky.

A jdeme na to.

Na lžíci másla lehce orestujeme drobně pokrájenou cibuli (nesmí změnit barvu), přidáme posekaný česnek, nové koření, římský kmín, uzenou papriku a necháme rozvonět.

Cibulovou směs promícháme s mletým masem, přimícháme harissu, drobně pokrájené bylinky a strouhanku. Celou směs osolíme, opepříme, pořádně promícháme a uložíme tak na dvě hodinky do chladu.

Pro toho, kdo nezná harissu, jedná se o ostrou kořeněnou a ochucenou pastu nebo omáčku z mletých chilli papriček.

Mezitím si můžeme připravit omáčky.

Na ostrou omáčku smícháme harissu, rajský protlak, drobně pokrájenou cibuli a koriandr, zakápneme olejem a dochutíme solí a pepřem.

U sezamové omáčky smícháme nejprve tahíni, citronovou šťávu, sůl a drobně pokrájenou petržel. Poté naředíme vodou, zhruba do lehčí kašovité konzistence. Nelekněte se, sezamová pasta po prvním přidání vody nejprve zhoustne a působí sražene. Dalším přidáním tekutiny změní strukturu na krémovou a povolí.

Omáčky jsou hotové, můžeme se pustit do masa.

Asi hodinku před tepelnou úpravou vyjmeme masovou směs z lednice a rukama tvarujeme asi 1 - 1,5 cm vysoké burgery, které z obou stran opečeme na rozehřátém grilu. Z každé strany zhruba 2 - 3 minutky.



Žemle rozřízneme, nahřejeme na grilu a plníme masem, zeleninou, salátem a omáčkami.

Dobrou chuť!



Žádné komentáře:

Okomentovat