13. února 2013

Pita chléb s čerstvou syrovátkou a žitnou moukou



Začínám pěkně od podlahy, a to tím nejzákladnějším, co arabský svět nabízí a bez čeho se neobejde žádná domácnost, je to pita chléb. Pita je součástí téměř každého jídla. Často zastane i funkci příboru. Utrhněte menší kousek, zalovte v talíři, naberte jídlo a šup s tím do pusy. Je jedno, co právě jíte (kromě sladkého), rýží nebo kuskus, kuře nebo rybu, salát nebo pomazánku. Pita chléb je neodmyslitelnou součástí arabského života.

Osobně mám tento chléb velmi ráda, není složitý na suroviny, pravda, trochu pracnější přípravou, ale to vše je vynahrazeno krásnou vůní, která se při pečení line kuchyní a chutí, kdy si ještě teplý chléb naplním sýrem, který se samovolně roztaví. Dokonalost sama.

Dnešní chléb jsem trochu obohatila, část vody jsem nahradila syrovátkou, kterou jsem získala při výrobě jogurtového sýra Labane, a 100 g hladké mouky jsem nahradila celozrnnou žitnou moukou, aby byla trochu změna. 

Připravte si:

900 g hladké mouky

100 g celozrnné žitné mouky

300 ml vlažné čerstvé syrovátky

230 - 250 ml vlažné vody

3 lžíce olivového oleje

1 rovná lžíce sušeného droždí

1 - 2 lžičky soli (záleží na slanosti syrovátky)

špetka cukru


Droždí a špetku cukru rozmícháme ve vlažné vodě a necháme vzejít kvásek.
Prosáté mouky smícháme se solí, přilijeme kvásek, syrovátku, olivový olej a vypracujeme hladké těsto, které nelepí.

Těsto i vnitřek mísy potřeme olejem, přikryjeme a 45 minut ponecháme kynutí.
Poté těsto opatrně překlopíme na pracovní plochu (radost pohledět, krásně nakynulo). 

Uchopíme ho do ruky, mezi palcem a ukazováčkem vytlačíme požadovaný kus těsta a ukroutíme, čímž vytvoříme menší bochánek. Dávka vyjde asi na 16 ks. Přikryjeme a necháme 10 minut spočinout.

Z každého bochánku vyválíme placku asi 0,5 cm vysokou a opět necháme přikryté chvilenku ležet.


Nyní přecházíme k poslední fázi, a tou je pečení. Chléb se peče rychle a při vysoké teplotě. Já peču chléb v remosce, ale je možné použít i troubu.

Pokud vlastníte remosku, rozpálíme ji na vysokou teplotu. Položíme na plotnu, kterou také zapneme, ovšem na minimum. Máme tedy prudký žár z vrchní strany a ze spodu lehce nahřáto, což právě pita potřebuje. Každou placku (začneme u té, kterou jsme rozváleli jako první), vhodíme do útrob remosky, přiklopíme a upečeme dozlatova, což by mělo trvat tak 1 – 1,5 minuty. Neobracíme! Placka se krásně nafoukne. Hotový chléb vyndáme a necháme vychladnout. Na chléb netlačíme, splaskne sám. Pozor také na horkou páru uvnitř chleba, nespalte se!

Pokud používáme troubu, rozpálíme ji na vysokou teplotu, tak 230 stupňů (plech také). Placky rychle  vkládáme na horký plech (do horní části trouby) a pečeme asi 2 minuty. Nepečte moc dlouho, jinak se chléb vysuší a bude jako beton.

Jedinou nevýhodou pity je, že nevydrží dlouho čerstvá, proto hotový chléb skladujte u ledu.

 Rozmrazen je během 5 minut.

. 



1 komentář:

  1. Pěkné...mám inspiraci zkusit zase něco jiného...já naposled zkoušel klasický český chléb z kvásku

    https://plus.google.com/u/0/102541604054334088226/posts/aTaYrr4SwxD

    OdpovědětVymazat